Zespół Szkół nr 6 w Gorzowie Wlkp.
 
jesteś tu: strona główna
szukaj:
Powiadom znajomego
Jeżeli znasz kogoś, kogo może zainteresować ta strona, powiadom go o niej.

Twoje imię/nazwisko/pseudonim



Adres e-mail znajomego



 
 

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROMOCJI ZDROWIA

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROMOCJI ZDROWIA

 

NASZA SZKOŁA NALEŻY DO SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWY STYL ŻYCIA.

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU

PROMOCJI ZDROWIA

Wrzesień:

Powołanie osób odpowiedzialnych za otworzenie programu szkoły promującej zdrowie.

Główny koordynator programu:

                                                                                                         Pani Mariola Kucal

oraz podkoordynatorzy: Iza Więckowska, Małgorzata Jakubczak,

Ewa Horodyska, Alina Józefowicz, Beata Sowińska oraz ks. Kamil.

Przedstawienie programu szkoły promującej zdrowie radzie pedagogicznej oraz radzie rodziców

Zatwierdzenie programu na radzie pedagogicznej.

I Słoneczny Maraton Zumby

27 września b.r. roku o godź. 15:00 - 17:00 odbył się w naszej szkole na boisku szkolnym maraton zumby, na którym przybyli wszyscy pozytywnie zakręceni pracownicy szkoły, uczniowie wraz z rodzicami oraz mieszkańcy osiedla. Maraton prowadzili znani gorzowscy instruktorzy zumby z różnych klubów fitness z Gorzowa Wlkp. Impreza przebiegła bardzo dynamicznie. Dzieci wraz z rodzicami chętnie tańczyli. Zumba to bardzo aktywna i zdrowa forma wypoczynku na świeżym powietrzu.

·         Zostały odnowione kontakty ze Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gorzowie Wlkp.

·         Wypełnienie i przesłanie do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej akcesu udziału w programach edukacyjnych w zakresie profilaktyki palenia tytoniu.

·         Odnowienie kontaktu z Panią dietetyk Julitą Krawczyk - omówienie oraz zaplanowanie współpracy na kolejny rok szkolny..

·         Wykonanie dekoracji związanej ze szkołą promującą zdrowie. Konkurs plastyczny na logo szkoły promującej zdrowie klas IV-VI. Zwycięzcą konkursu została Nikola Poniewska, uczennica klasy VI a. Następnie wydrukowano, oznakowano oraz nadano logo naszej szkole.

Październik:

·         Wybranie głównego obszaru programu szkoły promującej zdrowie, który będzie realizowany w danym roku szkolnym: problem otyłości dzieci, zwalczanie jej, zbilansowana dieta.

·         Zorganizowanie akcji - dzienniczek aktywności fizycznej. Programem objęte będą dzieci naszej szkoły z wyraźną nadwagą.

·         Zorganizowanie spotkania z pielęgniarką szkolną, rodzicami tych dzieci oraz dietetykiem. Dzieci w ciągu tygodnia wykonują różne zadania związane z aktywnością fizyczną - wszystko kontroluje Pani Iza Więckowska i wpisuje do dzienniczka. Pani pielęgniarka co jakiś czas będzie ważyła uczniów.

PAŹDZIERNIK 

·         Impreza pt. „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”.

Dnia 22.10 b.r. w naszej szkole odbyła się impreza pt."Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki". Celem imprezy było promowanie zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia. Uczniowie degustowali przygotowane przez rodziców, nauczycieli, Koordynator P. Kucal zapoznała dzieci o roli i znaczeniu witamin dla organizmu człowieka.

·         Dnia 16.10 b.r. o godz. 16:30 w świetlicy szkolnej odbyło się spotkanie z dietetykiem P. Julita Krawczyk. Na spotkanie zaproszeni zostali chętni rodzice. Celem spotkania było omówienie racjonalnego odżywiania dzieci, układanie zbilansowanej diety ucznia oraz rola znaczenia śniadania w prawidłowym rozwoju dziecka.

·         Dnia 15.10 b.r. – Światowy dzień mycia rąk

Wraz z panią pielęgniarką uczniowie naszej szkoły w tym dniu słuchali pogadanek na temat konieczności mycia rąk oraz obserwowali prawidłową technikę mycia rąk. Szczególnie uwrażliwiani byli uczniowie najmłodsi z naszej szkoły klas naszej szkoły, tj. klas 0 – III SP.

·         Od 3.10 b.r.. – wznowienie Programu EUROPEJSKIEGO FINANSOWANEGO z AGENCJI RYNKU ROLNEGO pt.: „Owoce w szkole”.

Programem objęte są dzieci od kl. 0-III. Dwa razy w tygodniu uczniowie otrzymują pakiety owocowo – warzywne oraz soki.

·         Dnia 24.10b.r. w ramach współpracy z Gorzowskim Centrum Pomocy Rodzinie i Polityki Społecznej z PS nr 4, w naszej szkole odbyły się rozgrywki w piłkę siatkową w sali gimnastycznej osób bezdomnych przeciwko pracownikom społecznym. Działania zostały podjęte w myśl projektu „Sport motywuje”, współpraca została podjęta w myśl działań Szkoły Promującej Zdrowie, szkoły otwartej na wszelkie propozycje aktywności ruchowej, zdrowy styl życia oraz dawania dobrych  przykładów dla dzieci i młodzieży.

·         24.10. ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ.

Temat: Bądź aktywny ruchowo.

W tym dniu w szkole na lekcjach wychowawczych przeprowadzone zostały pogadanki związane z problemem otyłości oraz sposobów zwalczania jej. Zaproponowano uczniom z nadwagą przystąpienie do „Klubu Aktywności Ruchowej” oraz założenia dzienniczka aktywności ruchowej z zadaniami, jakie muszą systematycznie wykonywać. Do Klubu przystąpiło ….. uczniów. Pani Izabela Więckowska na lekcjach wychowania fizycznego zapoznała uczniów z zasadami i sposobami założenia dzienniczka aktywności fizycznej. Systematycznie będzie kontrolowała efekty i sukcesy każdego z uczniów z nadwagą.

GRUDZIEŃ:

W grudniu w ramach realizacji programu Szkoły Promującej Zdrowie zostały zorganizowane imprezy finansowane z Rządowego Programu „Bezpieczna i Przyjazna Szkoła”

·         3.12. – WARSZTATY DLA GIMNAZJUM

Tematem warsztatów był problem otyłości uczniów oraz powody otyłości. Pani dietetyk uświadomiła uczniom, jaki wpływ na ich prawidłowy rozwój ma racjonalne żywienie oraz rola i znaczenie aktywności fizycznej. Uczniowie, przy pomocy pani dietetyk, układali tygodniowy jadłospis, w którym ujęte zostały zdrowe produkty.

Efektem końcowym tych warsztatów był konkurs dla kl. gimnazjalnych „Najbardziej pomysłowe śniadanie – Pomysł na drugie śniadanie”.  

·         15.12. odbył się międzyklasowy konkurs, którego celem było wdrążanie młodzieży do zdrowego sposobu odżywiania się i kształtowania umiejętności kulinarnych. Każda klasa przygotowała stół z posiłkiem – własną propozycją drugiego śniadania.

Jury oceniało:

Ø  dekorację stołu,

Ø  kompozycję przygotowanego śniadania,

Ø  broszurę informacyjną o walorach odżywczych zastosowanych produktów,

Ø  sposób zaprezentowania posiłku i zaproszenia do degustacji.

Klasy przygotowały się do konkursu wspaniale, zaprezentowały własne propozycje posiłków, piękne dekoracje stołu i bardzo zachęcające zaproszenie na degustację. Wszyscy gimnazjaliści w tym dniu zostali zaproszeni na drugie śniadanie, które było niezwykle różnorodne, smaczne i bardzo zdrowe.

·         Dnia 11.12. odbyła się impreza dla klas 0-III SP pt.: „Śniadanie daje moc, najzdrowsza kanapka”.

Artykuły spożywcze na przygotowanie kanapek zastały zakupione przez koordynatora Promocji Zdrowia z funduszu Rządowego Programu pt.: „Bezpieczna i Przyjazna Szkoła”. Celem imprezy było uświadomienie dzieciom znaczenia i korzyści, jakie niesie spożywanie śniadania. Dzieci samodzielnie układały na chleb zdrowe produkty – tworzyły ciekawe kompozycje. Najzdrowsze kanapki zostały nagrodzone. Końcowym efektem imprezy była wspólna degustacja.

·         Zorganizowanie bezpłatnych konsultacji z P. dietetyk, finansowanych z funduszu Rządowego Programu pt.: „Bezpieczna i Przyjazna Szkoła”, dla uczniów z nadwagą.

Ø  układanie indywidualnych diet dla uczniów,

Ø  włączenie suplementów diety,

Ø  włączenie aktywności fizycznej (dzienniczek aktywności fizycznej),

Ø  kontrola wago dziecka.

·         16.12. Finały w skokach na skakance.

Dnia 16.12.2014 r. odbył się finał w skokach na skakance na poziomie poszczególnych klas. Do finału przystąpiło po 3 zawodników z każdej klasy od 0-III (42 uczniów), którzy zostali wybrani na lekcjach wychowania fizycznego. Celem zawodów było propagowanie aktywnego wypoczynku i promocja zdrowego stylu życia.

·         4.12.2014 r. Rada Pedagogiczna

Dnia 4.12.2014 r. odbyła się Rada Pedagogiczna, na którą została zaproszona Pani dietetyk Julia Krawczyk. Celem nadrzędnym spotkania było zaproponowanie przez panią dietetyk zdrowych zdrowych przekąsek, mających na celu podwyższenie energii w ciągu całego dnia. Produkty na przygotowanie zdrowych przekąsek zakupione zostały w w/w funduszu. Pani dietetyk w krótkie informacji przekazała wiadomości dotyczące znaczenia zdrowej żywności. Końcowym efektem była wspólna degustacja i dzielenie się wiedzą dotyczącą tego zakresu.

6.12.2014 Akcja Aktywni Ruchowo - nowo powstała szkolna grupa ZUMBY KIDS zaprosiła wszytskich uczniów do udziału w Zumbowych Mikołajkach, podczas których uczniowie w mikołajkowych czapeczkach zparezentowali kilka układów tanecznych.

STYCZEŃ:

Program edukacyjny pt.: „MAMO, TATO, WOLĘ WODĘ”,

·         W dniach od 1.12.2014 r. do 29.01.2015 r. w naszej szkole przeprowadzona została kampania edukacyjna na rzecz picia wody. Program realizowany był w klasach 0-III SP. Celem nadrzędnym programu było zachęcanie uczniów do picia wody, która jest niezbędnym elementem zrównoważonej diety. Treści programu w atrakcyjny sposób podniosły poziom wiedzy dzieci  na temat właściwości oraz jej wpływu na życie i zdrowie człowieka. Dzieci w tym okresie znaczenie częściej przynosiły do szkoły buteleczki z wodą i chętnie ją piły. Pod koniec kampanii najbardziej aktywni uczniowie, którzy najczęściej pili wodę otrzymali odznaki Opiekuna Źródła.

·         Realizacja programu „Europejski Kodeks Walki z Rakiem” dla klas 0-III oraz klas gimnazjalnych.

Uczniowie otrzymali komiksy, które powstały na podstawie Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Tematem komiksu było poruszanie problemu palenia papierosów, biernego palenia przez dzieci, konieczności aktywności fizycznej, racjonalnego odżywiania się, wyeliminowaniu picia alkoholu. Na lekcjach wychowawczych wychowawcy wraz z uczniami analizowali treści konkursu. W klasach 0-II SP koordynator pani M. Kucal czytała wspólnie z dziećmi komiks i również omawiała treść.

·         Dnia 29.02.2015 r. z zakresu Promocji Zdrowia odbyła się impreza pt.: „Zdrowe Przekąski”. W imprezie wzięli udział uczniowie z klas 0-III SP. Dzieci wymyślały różne zdrowe produkty, zapisywały je, układały hasła dotyczące zdrowych przekąsek. Zwyciężył klasa, która przedstawiła najwięcej zdrowych produktów i otrzymała dyplom „Eksperta Zdrowych Przekąsek”. Na koniec imprezy nastąpiła wspólna degustacja przygotowanych posiłków. 

           MARZEC

Realizacja programu edukacyjnego dla klas 0-III oraz IV - VI pt.:"Mam Kota na punkcie mleka". Celem programu jest zwiekszenie wiedzy dzieci na temat odżywczych walorów mleka oraz jego przetworów. Misja akcji łączy się z potrzebą kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych oraz promowania aktywnego stylu zycia wśród dzieci.

Konkurs z nagrodami "Moje ulubione mleczne danie" - 12 marca 2015

Po zakończeniu realizacji programu "Mam kota na punkcie mleka" został ogłoszony konkurs kulinarny  pt.: "Moje ulubione mleczne danie". W konkursie uczniowie mogli podzielić sie swoimi przepisami na ulubione mleczne danie dołaczając ilustracje lub fotografię gotowej potrawy.

Dni z muzyka relaksacyjną - 11-13 marzec 2015

Podczas trzech dni uczniowie całej naszej szkoły mogli wsłuchiwać się w muzykę relaksacyjną podczas całego pobytu w szkole. W tych dniach uczniowie mogli wyciszyć swoje emocje, uspokoić się i pracowac w przyjaznej atmosferze.

Wieczór filmowy z okazji pierwszego Dnia Wiosny w Gimnazjum

     W naszym gimnazjum odbył się pierwszy w historii szkoły wieczór filmowy pod hasłem „OBRAZ I DŹWIĘK – PODSTAWOWE ELEMENTY JĘZYKA FILMU.” Na spotkanie, które zakończyło się o godzinie 23.00,  przybyło kilkudziesięciu uczniów zainteresowanych połączeniem pasji filmowych oraz integracją rówieśniczą. Wieczór upłynął nam pod znakiem sensacji, animacji i komedii.

     Na początku gimnazjaliści uczestniczyli w zabawie, która polegała na opowiedzeniu fabuły filmu animowanego na podstawie samego dźwięku. Potem skonfrontowali swoje pomysły z obrazem, którym okazała się animacja zatytułowana „For the Birds”. W dalszej części maratonu filmowego uczniowie mieli okazję obejrzeć m. in. „Iluzję” z 2013 r. Podczas projekcji gimnazjaliści mogli wygodnie położyć się na materacach, śpiworach i poduszkach, których było całkiem sporo.

     Dodatkową atrakcją wieczoru filmowego była kolacja ze zdrową żywnością. Uczniowie z każdej klasy przygotowali przekąski, sałatki, kanapki, ciemne pieczywo, wędliny, warzywa oraz owoce. Nie zabrakło zdrowych soków i wody mineralnej. Degustacja przebiegała się w błyskawicznym tempie, ponieważ w naszej szkole nie brakuje entuzjastów zdrowego jedzenia. Oto nasza fotorelacja z tego wydarzenia.

Koordynator- p. Jolanta Urbanowicz

KWIECIEŃ

Dnia 8 kwietnia 2015 odbyły sie w naszej szkole warsztaty  dla klas III SP z zakresu profilaktyki nadwagi i otylości. Warsztaty przeprowadził pracownik oddziału Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE w Gorzowie Wlkp. Tematyką warszatów były zasady zdrowego odżywiania oraz zapoznanie uczniów ze składem produktów odżywczych. Dzieci samodzielnie układały piramidę żywności z wcześniej przyniesionych opakowań po różnych produktach. Segregowały zdrową i niezdrową żywność, odczytywały i omawiały etykiety z opakowań po żywości, informacje o składzie produktów, wartości odżywczej i terminu spożycia. Omówiono także ilość spożywanych posiłków podczas dnia. Szczególnie podkreślano konieczność spożywania drugiego śniadania w szkole. Warsztaty odbyły sie w przyjaznej atmosferze, a uczniowie aktywnie w nich uczestniczyli.

MAJ

31.05.2015 jest Światowym Dniem bez papierosa.
W naszej szkole odbyła się kampania antynikotynowa, mająca na celu uświadomienie uczniów o szkodliwym paleniu papierosów.

PLAN DZIAŁAŃ:

28.05 – 30.05.2015

– warsztaty z psychologiem dla klas gimnazjalnych.

- uświadomienie o przyczynach dla których młodzi ludzie palą

- przekazanie wiedzy na temat skutków zdrowotnych palenia

- świadomość dlaczego palą papierosy

- uczniowie poznają na czym polega uzależnienie od tytoniu

W dniach:

11.05 – 15.05 – Realizacja profilaktycznego programu wychowawczego pt. „Edukacja antynikotynowa” dla klas 4-6. Na lekcjach wychowawczych odbędą się zajęcia warsztatowe o tej tematyce oraz projekcji filmów związanych z skutkami palenia papierosów.

4.05 – 30.05.2015 – Realizacja programu edukacji antytytoniowej pt. „Nie pal przy mnie, proszę” dla klas 0-3 SP, który zrealizował Koordynator Promocji Zdrowia. Głównym celem programu było uświadomienie dzieciom, że palenie tytoniu jest szkodliwe dla zdrowia. Uwrażliwienie dzieci na szkodliwe oddychanie dymem papierosowym.

  Szkolna Wycieczka "Śladami Jana Pawła II i nie tylko"

 

Nasi uczniowie już tak przesiąknęli tematyką promocji zdrowia, że nawet na szkolnej wycieczce "Śladami Jana Pawła II i nie tylko" nie zrobili sobie wakacji od zdrowego żywienia.  W pierwszym dniu pobytu w Zatorze rywalizowali pomiędzy sobą o tytuł najbardziej kreatywnej i prozdrowotnej ekipy specjalistów od dietetyki. Z produktów przywiezionych z domów przygotowali na kolację kanapkowe cudeńka, którym nawet największy niejadek nie mógłby się oprzeć. Popatrzcie na te zdjęcia! Czyż to nieprawda!"

        PRZYKŁADY  SCENARIUSZY  ZAJĘĆ

 

Scenariusz  I

Temat:  „Mam chrapkę na zdrową kanapkę”

Prowadząca:  p. Mariola Kucal

CELE  GŁÓWNE:

- zachęcanie dzieci do zjadania surowych owoców i warzyw jako źródło witamin

- kształtowanie nawyku jedzenia surowych warzyw i owoców

- zwrócenie uwagi na występowanie upraw ekologicznych

CELE  SZCZEGÓŁOWE:

- uczeń wie jakie produkty żywnościowe są niezbędne dla człowieka i jakie warunki musi spełnić uprawa, aby była ekologiczna

- uczeń potrafi samodzielnie wykonać kanapki i rozumie konieczność umycia rąk przed przystąpieniem do pracy

- dziecko umie posługiwać się nożem w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu

- uczeń potrafi dobrać składniki żywnościowe tak, aby wykonana kanapka była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pomysłowa

- uczeń potrafi zrozumieć konieczność spożywania surowych owoców i warzyw  oraz spożyć kanapkę z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się podczas degustacji

METODY  PRACY:

- metody twórcze i aktywizujące

- metoda pobudzania zachowań sprzyjających  zdrowiu

- metoda praktyczna

ŚRODKI  DYDAKTYCZNE:

- produkty potrzebne do wykonania kanapek: chleb, masło, wędliny, sery, warzywa, ziarna

- deski do krojenia, noże, tarka, naczynia, sztućce, chusteczki, fartuchy i serwetki

 

PRZEBIEG  ZAJĘĆ;

1.Przedstawienie dzieciom tematu zajęć:

·         Jakie produkty są niezbędne dla zdrowia człowieka?

Przypomnienie budowy Piramidy Żywności – dzieci wskazują kolejność produktów.

·         Jakie uprawy zasługują na miano ekologicznych?

·         Z jakich produktów można wykonać kanapki ?

2. Krótka informacja na temat konieczności spożywania surowych warzyw i owoców,         które są źródłem witamin.

3. Przypomnienie kolejności wykonania poszczególnych czynności, konieczności umycia rąk , zakładanie fartuszków i chusteczek.

4. Podział dzieci na grupy, samodzielny przydział czynności do wykonania kanapki – twórczość własna  oraz komponowanie składników, ozdabianie kanapek ziarnami, rzeżuchą, kiełkami warzyw itp.

5. Układanie kanapek poszczególnej klasy, wybranie trzech najciekawszych i ocena ich walorów smacznych, zdrowych i estetycznych.

6. Wspólna degustacja własnych kanapek.

7. Podsumowanie zajęcia, podziękowanie dzieciom za wykonanie pysznych kanapek, zachęcenie do wykonania w domu.

8. Czynności porządkowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scenariusz  II

Temat: „Walczymy z otyłością”

CELE GŁÓWNE:

- nauka podstaw racjonalnego odżywiania się

- zagrożenia chorobą jakie mogą wystąpić z powodu nadwagi

- uświadomienie uczniom potrzeby dbałości o swoje zdrowie i wygląd

- nawiązanie szerszej współpracy ze sklepikiem szkolnym – Eko Sklepik

- nawiązanie kontaktu z dietetykiem

 

CELE SZCZEGÓŁOWE:

Uczeń:

- wie jak należy racjonalnie odżywiać się

-  zna zdrowe produkty, które wykorzystuje w codziennej diecie

-  potrafi odróżnić zdrową żywność od niezdrowej

- rozumie znaczenie spożywania surowych warzyw i owoców

- potrafi zadbać o swój wygląd zewnętrzny i wie co należy zrobić, aby zachować szczupłą   sylwetkę i być zdrowym

- kupuje w sklepiku zdrowe przekąski

- pije wodę, a nie napoje gazowane i słodkie

 

Akcja skierowana jest do uczniów z wyraźną nadwagą z klas 0 – VI SP.

CZAS I MIEJSCE:

- rok szkolny 2014/2015

- sala gimnastyczna, sklepik szkolny, boisko szkolne, stołówka, dom

METODY PRACY:

- metoda aktywizująca

- metoda pobudzania zachowań sprzyjających zdrowiu

- metoda ćwiczeń praktycznych

ŚRODKI DYDAKTYCZNE:

- dzienniczki kontrolujące wykonywanie zadań

- sprzęt sportowy, rowerek stacjonarny, piramida żywności, ulotki na temat prawidłowej diety dziecka, spotkania i konsultacje z dietetykiem

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ:

- nawiązanie współpracy z panią dietetyk

- współpraca z pielęgniarką szkolną i wyłonienie listy dzieci ze znaczną nadwagą

- nawiązanie współpracy ze sklepikiem szkolnym, wyeliminowanie niezdrowych przekąsek na rzecz owoców i warzyw

- dyskusja na temat zdrowego odżywiania na godzinach wychowawczych w każdej klasie oraz z koordynatorem Promocji Zdrowia

- przygotowanie przez uczniów dzienniczków aktywności przy udziale nauczyciela wychowania fizycznego

- przydzielanie uczniom każdego tygodnia czynności związanych z aktywnością fizyczną

- kontrola wagi raz na dwa miesiące przez panią pielęgniarkę

- współpraca z rodzicami – darmowe konsultacje z dietetykiem

- wykonanie wystawy na korytarzach szkoły, głównie w holu szkoły, plakatów promujących zdrową żywność oraz korzyści z wszelkiej aktywności ruchowej

- skakanka na co dzień – dzieci podczas przerw na boisku szkolnym, w świetlicy skaczą na skakance

- zumba – uczniowie tańczą podczas przerw śródlekcyjnych, jest to chętnie podejmowana przez uczniów aktywność fizyczna

PODSUMOWANIE:

- propagowanie popołudniowych zajęć sportowych

- kontynuacja prowadzenia dzienniczków aktywności przez cały rok

- kontynuacja „przerwy w ruchu”

 

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁAŃ PROMOCJI  ZDROWIA  -  GRUDZIEŃ 2014

 

         W I semestrze roku szkolnego 2014/2015, wzorem lat ubiegłych, kontynuowany był w naszej szkole program „Owoce w szkole”. W ramach działań towarzyszących na zajęciach nauczyciele oraz koordynatorzy Promocji Zdrowia przybliżali dzieciom zagadnienia związane z korzyściami, jakie daje dzieciom spożywanie owoców i warzyw w codziennej diecie.

      Jednym z tych działań było zorganizowanie imprezy pt. „Mam chrapkę na zdrowa kanapkę”. Celem tej działalności było zwiększenie świadomości zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Z założenia akcji wychowawcy klas oraz wychowawcy świetlicy podczas zebrań uświadomili rodziców o konieczności przygotowania II śniadania do szkoły  dla ich dzieci. Dzieci chętnie wykonywały kolorowe kanapki i komponowały różnymi produktami zdrowej żywności. Z wielkim apetytem spożywały samodzielnie przygotowane kanapki. Zadbały również o higienę i estetykę spożycia posiłku. Do akcji przyłączyły się również maluchy z zerówek.

        Kolejnym działaniem to walka z otyłością uczniów ze znaczną nadwagą. Pierwszym etapem tej działalności było wyłonienie uczniów naszej szkoły z nadmierną nadwagą przez panią pielęgniarkę szkolną, która śledzi systematycznie wagę dzieci. Kolejny etap to nawiązanie współpracy z panią dietetyk i spotkanie z rodzicami tych dzieci. Pani dietetyk uświadamiała rodziców o zagrożeniach, jakie niesie otyłość ich dzieci i konieczności zmiany odżywiania.

        Nauczyciel wychowania fizycznego nawiązała kontakt z uczniami z nadwagą i zachęciła do założenia dzienniczka aktywności fizycznej. Systematycznie wyznaczała zadania związane z aktywnością fizyczną. Raz na dwa miesiące pani pielęgniarka dokonuje pomiaru wagi uczniów. Podczas przerw śródlekcyjnych uczniowie chętnie skaczą na skakance oraz tańczą zumbę. Jest to najbardziej popularna i ulubiona aktywność fizyczna.W ciągu całego roku szkolnego będzie kontynuowana akcja dzienniczka aktywności fizycznej.

 

 

      

 

 

 
Ostatnio dodane zdjęciawięcej ...
Losowe zdjęcia z galeriiwięcej ...
Było dużo śmiechu
Podsumowanie wyników  poszczególnych konkurencji
A tam znowu musiały wypić mleczko
Wychowawcy klas III Gimnazjum - p. mgr Małgorzata Jakubczak i p. mgr Waldemar Witkowski
Debata  SU "Odpowiedzialność fundamentem działań SU" - 30 marca 2012
Absolwenci klasy III b Gimnazjum - rok 2009